Ostara

Praktijk voor psychomotorische en reflexzone therapie

Tuina


TuiNa
(spreek uit: twiena) is een manuele behandelwijze welke zijn oorsprong vindt in China en al circa 2000 jaar wordt beoefend. TuiNa naast Acupunctuur, Kruiden, en Medische Qigong een van de therapieën binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Bij TuiNa wordt druk uitgeoefend op de meridianen en haar acupunctuurpunten, fascie, spieren en gewrichten, waardoor de Qi-stroom (lichaamseigen energie) vrij en gelijkmatig door het lichaam kan stromen. Er wordt gemasseerd door te duwen, kloppen en knijpen met vingers, handpalmen, vuisten en ellenbogen.

Volgens de filosofie van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) komen klachten voort uit een disbalans van Qi, de lichaamsenergie, in de meridianen en organen.
Door TuiNa wordt de balans volgens het Yin-Yang principe hersteld. Hierbij wordt de circulatie van de Qi, bloed en de lichaamsvloeistoffen bevorderd.
Daardoor kunnen blokkades (pijn) worden opgeheven en organen in evenwicht worden gebracht Uiteindelijk activeert TuiNa hiermee het zelfherstellende vermogen van het lichaam.
Daarnaast heeft TuiNa een aantal algemene, weldadige effecten zoals het bevorderen van de doorstroming van energie, bloed en lymfe, het bevorderen van de ademhaling, het versterken van het immuunsysteem, het maakt bewuster van het lichaam en brengt lichaam en geest meer in balans.